keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Vanhat kauniit pinnatuolit (entisöinti)

Historiallinen ensimmäinen entisöinti jonka tällä blogilla postaan. Tervetuloa uudet lukijat! Auttakaa blogi alkuun ja olkaa aktiivisia muuta en pyydä. Kiitos jo valmiiksi kaikille! :)


Vanhat kauniit pinnatuolit

Melko yksinkertainen homma jota moni ei viitsisi edes ajatella. Itsekään en aluksi tajunnut tai osannut ajatella, että paljonko hommasta muka voisi olla hyötyä.

Tuolit olivat parhaat päivänsä nähneet vaikkakin tässä kohtaa tarkoitan sanalla "vanha" vain sellaisia ehkä kolmisenkymmentä vuotta vanhoja enkä mitään superantiikki kamppeita.. Kuitenkin tuolit olivat selvästi olleet käytössä ja mistä lie tulleetkaan. Itse ostin tai sain ne tuttavalta ja historia ilmeisesti johtaa johonkin kirpputorille Tampereella. Niissä oli kulumia, naarmuja ja jopa poikkinaisia pinnoja sekä pinnatuoleille tuttuun tapaan pinnarakenne alkoi olla löysä ja tuolit olivat siis selkänojiltaan huteria.




Kuvassa näkyy useita vikoja ja kolhuja joita aika on tuoliraukalle tuonut.. Homma tosiaan kuitenkin oli yksinkertainen ja aloittelin hiomalla tuolien istuin osia sekä jalkoja rauhallisesti 240 paperilla joka hioo melko hyvin mutta kuitenkin on tarpeeksi hienoa jottei hionnasta jää jälkiä tulevaan pintaan joka olisi Kiva Kalustelakka, valkoinen puolihimmeä.



Vaikka hionnan tein melko laimealla paperilla sen kuitenkin tasoitti pintaa paljon. Suoran istuin osan hioin kyllä epäkeskohiomakoneella koska on suora tasainen pinta niin se oli hyvä konsti. Todella tasainen siitä tulikin. Vanhaa maalia on turha lähteä näistä poistamaan sillä uusi maali / lakka on väriltään sama ja vanha maali kun ei ole alkanut mitenkään kupruilemaan tms niin riittää kun sen karhentaa ja samalla siis tasoittaa.



Sitten revinkin tuoleista pinnat ja nojat irti (samalla sain hiottua pinnojen välit istuin osasta). Irtaallaan niitä oli hyvä hioa. Yritin myös jalkoja irti mutta olivat tukevasti paikallaan joten ei kannattanut väkisin (yhden tuolin sain paloihin mutta se sai olla se josta puuttuu pinna). Sitten alkoi kasaaminen, paras liima on omasta kokemuksestani joko puuliima tai vanha kunnon erikeeper jota käytin tällä kertaa. Ensin kannattaa kaikki pinnat ja palikat sovitella paikoilleen ja katsoa, että niissä on ihan pikkiriikkinen välys, siis todella pieni.. Silloin liima mahtuu myös olemaan kappaleessa kun laitat ne liimalla kiinni. Liimaa ei tarvitse kuin pikkutipat pinnojen reikiin josta se sitten leviää kun painat pinnoja paikoilleen. Taikahan näissä liimoissa on kova paine. Eli käytä vain voimaa rutkasti ja viritä joku naru kiristämään selkänojaa paikoilleen ainakin muutamaksi tunniksi jotta liima tarttuu kunnolla täyttäen kaikki välit. Jos pahoja rakoja on voi ne ensin esitäyttää liiman ja hiontapölyn tai sahanpurun seoksella. Minulle jäi neljästä tuolista enää kolme sillä uutta pinnaa rikkoutuneen tilalle en kyennyt tekemään ja vanhaa ei saanut enää pysymään kasassa, selkänoja on kuitenkin aika kovalla rasituksella. Ajatuksena on mahdollisesti täyttää pinnanreijät tuosta yhdestä tuolista ja tehdä siitä palli, se kuitenkin vaatii myös jalkojen muokkaamista (kahden jalan lyhennys yläpäästä) sillä istuin osa ei olekaan aivan täysin vaakatasossa, onneksi tämän kyseisen tuolin sain kokonaan purettua mutta siitä lisää joku toinen kerta.. Pinnoja varten tarttis olla sorvi ja tehdä siihen kopionti väline niin saisi uusia pinnoja tarkalleen samanlaisia.



Tuolin koko runko alkaa olla taas kasassa, hiottuna ja kittiäkin meni pariin nojaan ihan pikkiriikkisen kun oli jo liiankin syviä naarmuja tullut. Nyt pääsee siis maalaamaan. Nämä kannattaa ainakin kahteen kertaan maalata ja aika paksulti uskaltaa tuota ainetta vetää sillä on todella hyvä itsetasoittumis kyky. Vaikka ensin siveltimen jäljet näkyy häiritsevästi, ne kyllä häviää.



Kuva ei todellakaan tee asialle oikeutta mutta tuoleista kyllä oikeasti tuli niinkuin uudet. Tuli utopistinen fiilis kun vanhat "perus" pinnatuolit oikeasti ovatkin nyt todella näyttävät. Ei olisi jotenkin jaksanut uskoa, että tuollaiset miksikään muuttuu. Kyllä ne muuttuu. Kannattaa siis ihan tosissaan alkaa vanhoja jakkaroita fiksailemaan vaikka hullulta tuntuisi. Maksaa kyllä vaivan ja kaikiltahan löytyy jonkinlaisia vanhoja tuoleja jotka eivät yleensä enää ihan tehdas kunnossa ole.

Toivottavasti jollekin iskee inspiraatio tästä.. Innolla odotan jos tulee kommenttia jonkun omista projekteista. Itse lisään tänne taas kunhan ehdin.

Toivon näihin postauksiin kommentteja ja otan mielelläni vastaan myös käyttäjien projekteja joista sitten teen postauksen tai käytän lukijan valmista tekstiä. Miten vain. Isommat kuvat ja jutut voi lähettää testitjatekeleet@gmail.com

Kommentoikaa rohkeasti vaan.





Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Pelkästään tästä tekstistä tykkäät helposti tuossa alla olevan napin painalluksella.  Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.