keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Vatupassi (antiikkipostaus)

Vesivaaka alias vatupassiNämä antiikkipostaukset tulevat olemaan suoria kopioita toiselta blogiltani jossa ne kuitenkin myös aion toistaiseksi pitää. Joku kun lukee tätä blogia ja toinen sitä.. Näitä antiikkipostauksia pyrin lisäämään aika tiheään, korkeintaan viikon välein. Jossain vaiheessa jotkut näistä esineistä sitten todennäköisesti löytyvät restaurointipostauksista :)

Tämä yksilö on uskoakseni jotain jalopuuta ja huolella öljytty aikanaan kun on pysynyt näin hyvässä kunnossa. Laatassa lukee "Fennia Kellokosken tehtaat Helsinki" siispä kellokosken tehtailta lienee tämä kaunokainen tullut. Kellokosken alunperin vuonna 1896 perustetuilta tehtailta onkin tullut vaikka mitä, työkaluja, meijeritarvikkeita, veneitä, käsikranaattien kuoria jne. Fiskars osti tehtaat -63 vuonna edesmenneeltä sähköinsinööri Torsten Carlanderilta joka oli ne perinyt veljeltään ja isältään ja joissa hän oli toiminut insinöörinä, isännöitsijänä ja toimitusjohtajana koko työelämänsä. Nykyään tehdas taitaa olla alumiinivenepuolella lähes täysin.

Uskoisin tämän passi yksilön olevan noin 40-50 lukulainen mutta täyttä varmuutta en anna koska tiedän paremmin tästä isomman mallin jossa silmä myös tuolla passin päässä jolla siis näkee myös pystytasojen suoruuksia. Ne on järjestään 40lukulaisia ja niitä on myyty muutamasta eurosta jopa 50euroon saakka. Tämä vain vaakatason mittaukseen soveltuva malli on vähän vähemmän tunnettu mutta uskoisin sen painivan melko samassa sarjassa. Tämän esineen tärkeyttä itselle lisää se, että kyseisiä "laitteita" vielä tänäkin päivänä ja niiden toimintaperiaate on täysin sama, materiaali on tosin vaihtunut kevyeen ja kestävään alumiiniin mutta puisiakin näkee yhä käytössä. Tämä yksilö on täysin toimiva ja paikkaansapitäväkin (pöytä jolla kuvasin ei ollutkaan ihan passissa :) ) saattaa olla, että joskus otan sen töihin mukaan. Jos joku tietää tästä passista paremmin kertokaa ihmeessä :)

Valmistusvuosi: 40-50 luku

Arvo: 5-40€ (minulle arvoton / korvaamaton)

Löytyi: kirpputorita Etelä - Pohjanmaalta

Maksoi: muistaakseni 5€ luokkaa se oli

Toivon näihin postauksiin kommentteja ja otan mielelläni vastaan myös lukijoiden antiikkia joista sitten teen tutkimuksen tai käytän lukijan itse tekemään (tarinat antiikin taustalla ovat usein myös hienoja). Miten vain. Isommat jutut ja artikkelit voi lähettää testitjatekeleet@gmail.com ja lisäilen ne tänne.

Kommentoikaa rohkeasti vaan.


Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Pelkästään tästä tekstistä tykkäät helposti tuossa alla olevan napin painalluksella.  Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.