sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Husqvarna CB-N (antiikkipostaus)

Sitten otetaan käsittelyyn Husqvarna CB-N ompelukone. Valmistajan tarina on vähintään mielenkiintoinen sillä itsensä Ruotsin kuningas Charles XI on laittanut tarinan alulleen vuonna 1689 jolloin hän valtuutti kreivi Eric Dahlbergin rakentamaan musketti tehtaan. Näin syntyi ensin Husqvarnan musketti tehdas joka sijaitsi puron varrella Huskvarnan kylässä. Husvarna valmisti monenlaisia kiväärejä Ruotsin armeijalle sotaan Tanskaa vastaan ja myöhemmin myös paljon kalustoa toiseen maailmansotaan. Sittemmin aseiden tarve väheni mutta valmistusta kyllä jatkettiin tuolla erilaisten urheiluaseiden puolella ym. Husqvarna on valmistanut menestyksekkäästi muun muassa moottoripyöriä jo vuonna 1919 (moottoripyörä tuotanto myytiin myöhemmin BMW:lle), työkoneita ja paljon muuta, noita ompelukoneita unohtamatta.


 Ensimmäinen Husqvarnan ompelukone North Star "Catback" (kissanselkä) lähtikin tehtaalta jo vuonna 1872, lempinimi tuli sen erikoisesta muotoilusta joka sai sen näyttämään kissalta joka isottelee selkäänsä kohottamalla. Tästä mallista ei koskaan tullut mitään sensaatiota ja sen valmistus jäi noin 500kappaleeseen. Seuraava malli tulikin tavallaan vähän muiden suunnittelijoiden käsistä kun jollain tuntemattomalla tavalla Husqvarna sulautti itseensä The American Sewing Companyn joiden suunnittelema Freja kone lanseerattiin Husqvarnan seuraavaksi malliksi. Nimi Freja kuitenkin säilyi. Freja puolestaan oli todellinen menestys sillä sen tuotanto kesti ennätyksellisesti vuodesta 1883 vuoteen 1925, niitä valmistettiinkin noin 200 000kpl joka oli valtava määrä noihin aikoihin. Samaan aikaan alettiin jo tuottaa uutta Central Bobin konetta (vuodesta 1903) jossa oli tuo alapuola ja jonki oli määrä tehdä tikistä joka kerta yhtä kaunis ja kestävä. Niin se myös teki ja tekee edelleen sillä niin uskomatonta kuin se onkin monet käyttävät vielä tänäpäivänäkin näitä vanhoja polkuraktroreita ompeluun ja vannovat niiden tekevän kauneimman ja kestävimmän tikkauksen. Miksipä ei, onhan nuo vanhat valurauta tekeleet vähän eri maata kuin nykyiset muovihäkkyrät. Näitä CB ja CB-N koneita valmistettiin aina vuoteen 1934 jolloin ilmestyi CB-N 12 malli joka oli Husqvarnan ensimmäinen sähköinen kone jota valmistettiin vuoteen 1958 jolloin oikeudet myytiin Egytpiin. Samaan aikaan oli jo tullut seuraava ZigZag sarja ja koneiden menestys jatkui ja jatkui.. Jatkuu muuten vielä tänäkin päivänä nimellä Husqvarna Viking jolla se erottuu moottorisahoista ym laitteista. Husqvarna toki on harrastanut monesti räikeää kopiointia suoraan Singeriltä (Singer aikanaan keksi maailman ensimmäisen ompelukoneen) patenttien rauettua esim. CB malli Circa oli suora kopio Singer 15 koneesta ja samoin CB malli 17 oli muutamin pikkumuutoksin höystetty lähes tarkka kopio Singer 17 koneesta.. Niin tai näin Husqvarna sekä Singer ovat molemmat maailman kuuluisimpia ompelukonevalmistajia ja varmasti pysyvät myös sellaisina.

Upeaa koneessa on valurauta yksityiskohdat, vanhan metallin kiilto, se että se toimii yhä täysin vaikka ikääkin vähän on. Husqvarnan merkit valurautaan valettuna ovat ilo silmälle. Myös koneen suojakotelon lukon avaus mekanismi on suorastaan nokkela, se kun aukeaa vasta kun lootaa vähän raottaa.. Nykyään ei panosteta minkään asioiden kauneuteen eikä mihinkään hauskoihin yksityiskohtiin vaan tuotanto nopeuteen ja siihen miten halvalla jotain voidaan tuottaa.. Tämäkin malli on jo tavallaan ensiaskel teollisuuteen, koska tämän mallin kohdalla Husqvarna oli päättänyt unohtaa ruusu kruusailut ja keskittyä vielä enemmän koneen toimivuuteen ja tavallaan "teolliseen" imagoon (monissa koneissa ennen tätä ja tämän rinnalla oli nimittäin kullanvärisiä koristeita runsaasti itse koneen rungossa, se ei kuitenkaan paljoakaan vaikuta arvoon tms.).. Sääli, että koneen puupöytä on vähän kärsinyt eikä sitä malta hioa sillä pöytään viilutettu mitta häviäisi ja se on liian suuri menetys. Toimivuus on tässä hienointa ja se, että näitä oikeasti vielä käytetään. Uskomatonta miten tuollainen laite on pystytty tekemään jo sata vuotta takaperin kun nykyään ei enää insinööreillä kiinnostusta eikä taitoa löydy näihin mekaanisiin vempeleisiin vaan aina vaan digi digi...

Valmistusvuosi: 1903-1934 oletettavasti noin 1930 koska sarjan loppuvaiheessa ilmeisesti koneet alkoivat olla niitä pöydän sisään kääntyviä (tekninen edistysaskel), Husqvarnan tarkkaa ikää on todella vaikea selvittää ja jopa museot usein ilmoittavat valmistusvuoden tuolla em. tavalla. Eli viitataan mallisarjan ikään eikä yksittäisen koneen ikään. Sarjanumerotaulukoita ei ilmeisesti ole saatavilla kuten vaikka Singereistä.

Arvo: jälleen itselle korvaamaton mutta näitä on myyty 50€-200€ väliltä oikeastaan riippumatta muusta kuin yleishyvästä kunnosta ja ennenkaikkea toimivuudesta.. Iän perusteella kun on paha tehdä tässä tapauksessa arviointeja kun heittoa on tuo 31vuotta ja se on näin nuoressa antiikissa aika paljon. Tämän yksilön hinnoittelisin ehkä noin 100€ arvoon tai jopa vähän yli. Ainut miinus on pöydän kannen kunto ja alkuperäisen varustelaatikon puute. Jos minä saisin ko. esineiden hintoihin vaikutettua nostaisin niitä tuntuvasti. Nimittäin tuollaisen mekaniikan rakentaminen tuohon aikakauteen ei ole ollut ihan niin yksinkertaista kuin me luulemme. Arvostan enemmän kuin jotain savikippoa.

Löytyi: tämä on lahjana tullut äidiltäni

Maksoi: ei minulle mitään

Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Pelkästään tästä tekstistä tykkäät helposti tuossa alla olevan napin painalluksella.  Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

3 kommenttia:

  1. Onkohan tämä sinun Husqvarna CN sitä myöhempää tuotantoa kun minulla on vanha erimallisella jalalla,yksinkertaisemmalla, kone myös pitkällä sukkulalla, 70-luvun alussa kuolleen mummoni peruja. Minulla on myös Singer, joka on samanlaisella jalalla kuin tämä sinun Husqvarna, mutta uudempaa tuoantoa, siinä kone kääntyy alas ja pitkä apupöytälevy kääntyy päälle tasaiseksi pöydäksi. Kone jo pyöreällä sukkulalla, tullut 60-luvun alussa äidilleni käytettynä.

    VastaaPoista
  2. Eilen ostin Husqvarna BC-N 20 eurolla. Se on toimiva sähköompelukone. Siis se kone on vuodelta 1958? Löysin Husqvarna CB-N manual (ohjeen) PDF-muodossa. Löytyykö Suomessa suomenkielinen käsikirja? Jospa etsisin sitä?!

    VastaaPoista
  3. Sähkökone on tosiaan vähän "uudempi" mutta ei huono hankinta ollenkaan jos hyvässä kunnossa. Manuaalia pitäisi löytyä kyllä Suomenkielisenäkin.. itselle hommasin antikvariaatista, netin kautta. Mutta varmaan netissä on olemassa pdf:nä samaista ohjetta.

    VastaaPoista

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.