torstai 26. helmikuuta 2015

Hylly vanhasta laudasta (DIY postaus)


Tästä se pitäis alkaa tälläinen hyvin pienimuotoinen DIY homma. Vanhaa lautaa pitää tietenkin ensin olla, minä sitä tuolta yhdestä paikkaa sain muutaman kappaleen haalittua ja on se kyllä hienoa. Ainakin minun mielestäni. Puuta toki saa harmaannutettua ihan kemikaaleillakin mutta se ei ole autenttista enkä sille linjalle kyllä lähtisi paitsi ehkä ihan pakosta. Pitäähän siinä vähän sammaltakin olla ja kunnon halkeamia :)


Toinen tarvike on pieniä hyllykannattimia vähintään kaksi mutta tietenkin enemmän jos hyllyllä on pituutta. Mielestäni reilu metri on aika maksimi yhden laudan hyllyn kannatinväliksi, kyse on kuitenkin vanhasta laudasta ja jos sinne meinaa jossain kohtaa laittaa jotain painavaa niin helposti se lauta sitten vääntyy painosta mutkalle eikä ole hyvän näköinen kun roikkuu kannattimien välistä.

Kannattimet kannattaa ensin mitata hyllyn päihin paikalleen katosta tai lattiasta. Jos on käytössä vatupassi kannattaa laittaa vain toinen pää seinään halutulle korkeudelle ja sitten vatupassi hyllylle ja sillä katsoa suoraan. Ennen kun oikein kovaa ruuvailee kannattaa vähän kauempaa käydä katselemassa, että miltä näyttää. Joskus talon katto saattaa olla vinossa ja siihen alle seinälle jos laittaa hyllyn suoraan niin se näyttää hassulta. Kun päät on kiinni ja hyvältä näyttää niin voi välille lisäillä kannattimia ihan vain nostamalla ne kevyesti hyllyä vasten ja kiinnittää seinään. 
Muista tarkastaa ennen kunnon kiinnitystä miltä näyttää. Mustat ruuvit mustiin kannattimiin jne Kannattaa myös aina koittaa osua seinissä meneviin pystypuihin joita menee siellä todennäköisesti 60cm jaolla näin hyllystä tulee tukevampi. Kopistelemalla seinää voi huomata siinä tavallaan kovemman kohdan ja siinä pystypuu kulkee. Lastulevy seinässä pystypuun löytää levyjen välissä olevan raon kohdalta. Kipsilevy ei pelkästään kestä hyllyn painoa, lastulevy seinä kestää jo paremmin mutta silti kannattaa miettiä mitä hyllylle laittaa.


Kun kannakkeet on paikallaan niin sitten asemoida lauta miten haluaa ja katsoa, että se onko matkan yhtä kaukana seinästä ja sitten kiinnittää se kannakkeisiin (muista lyhyet ruuvit ettei tule läpi). Itse jätin aika ison välin, toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa vaikka kaksi lautaa vieretysten jolloin olisi tullut leveämpi hylly. Minulle tämä oli kuitenkin juuri se oikea tyyli. Laudoista myös säästin toisen pään sahaamatta koska se on hienosti vanhentunut myös. Nurkassa kun hylly jatkaa toista seinää en yrittänyt tehdä mitään hienoa liitosta lautoihin vaan laitoin ne tahallaan vähän ohi.. Ei tuollaisesta värkistä kannata yrittääkkää tehdä liian tarkkaa tai se ei näytä enää hyvältä. Hyllyt alkaa olla valmiina ja olen tyytyväinen. Korkeus meni hienosti niin, että kannakkeet vielä mahtuivat olemaan ovenkin päällä. Hyllyn päällä on silti juuri sopivasti tilaa. Myös hyllyn leveys on juuri hyvä näillä minun tavaroilleni. Lisäksi hyllyn jatkuminen toiselle seinälle teki siitä kivan elävän näköisen.Tuollainen systeemi ja hyllyille löytyi heti enemmän ja vähemmän tarpeellista tavaraa. Olen toki jo maininnut tykkääväni vanhoista purkeista pulloista ym :) Nyt se sitten näkyy tässäkin. Kyllä nuo keittiössä on ihan paikallaan. Lopputulos miellyttää paitsi ehkä nämä kuvat eivät oikein puhu hyllyn puolesta. On muuten yllättävän vaikea kuvauskohde pienehkössä keittiössä kuvata pitkää mutta muuten pientä kohdetta ilman, että meidän muiden huoneiden epäjärjestys näkyisi :D
Toisessa huoneessa on tälläinen, tähän sain tuollaista "lautaa" joka on yli 20cm leveää joten kannakkeetkin ovat isompaa mallia. Tämän pitikin kestää vähän toisenlaisia lasi esineitä niin senkin takia valitsin vähän järeämmät tuotteet.

Kannakkeita, laudan leveyksiä, korkeutta ym ym  muuttamalla ihan perus hyllystäkin voi saada monen näköisen. 

Sen pituinen se.


Valmistusvuosi: 2014 (lauta on ehkäpä noin 1940-1950 luvulta tai jopa kauempaa)


Valmistaja: Mä ite


Suunnittelija: Mä ite

Arvo: Ei varmaan mitään mutta eikö se oo pääasia, että ite tykkää ja on hyödyllinenkin vielä

Löytyi: Hyllynkannakkeet rauta / roina kaupasta ja lauta paikasta X

Maksoi: kannakkeet oli muistaakseni 3,95 / kpl eli 19,75€ ja laudan sain ilmaiseksi paitsi toki se piti käydä noutamassa itse eli vähän bensakuluja. Tuon leveämmän hyllyn kannakkeet taisi olla jo 5,95€ / kpl eli 17,85€ lauta tuli samassa kyydissä noiden kapeampien kanssa.

Tykkääkö kukaan muu vanhasta laudasta? Vai onko minulla vain outo maku?

Jos kiinnostuit jostain blogilla muista tykätä facebookissa (oikealla ylhäällä on nappula) niin saat jatkossakin tiedon kun tulee jotain uutta :) . Loppuun vielä suuri kiitos kun lueskelit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoida ei saa vaan kuuluu. Kysykää rohkeasti tai neuvokaa vaikka minua jos teen liian vaikeasti.